Veelgestelde vragen
Sommige vragen worden vaker gesteld dan andere. Op deze pagina beantwoorden we deze veelgestelde vragen.
Staat uw vraag er niet bij? Stel deze dan aan één van onze adviseurs.
Sommige vragen worden vaker gesteld dan andere. Op deze pagina beantwoorden we deze veelgestelde vragen.
Staat uw vraag er niet bij? Stel deze dan aan één van onze adviseurs.
Ja, want de woning wordt energiezuiniger en daardoor komen er enkele WWS-punten bij. Maar omdat u de bijdrage betaalt in de servicekosten worden deze punten geheel buiten beschouwing gelaten.
In dat geval geldt “wie het eerst komt die het eerst maalt”. Er worden setjes aangeboden per appartement. Andere bewoners komen dan op een wachtlijst. Wanneer een bewoner vertrekt kan de eerstvolgende bewoner worden aangesloten.
Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid, en hebben alle een CE-label. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat. De omvormers en de zonnepanelen zijn transformatorloos en produceren geen straling.
Nee, u mag zelf beslissen of u een bijdrage wilt leveren aan een groen milieu en daarmee tevens uw energierekening verlaagt.
Instacom neemt tijdens de montage op het dak contact met u op voor het maken van een afspraak. Na een schouw wordt de installatie voorbereid, zodat we uw zonnepanelen zo snel en goed mogelijk kunnen plaatsen. Vaak zijn we al binnen een halve dag klaar. De afspraak voor installatie volgt binnen vier weken na start van het plaatsen.
Ja, middels een overeenkomst en de bijbehorende algemene voorwaarden.
U heeft één jaar de tijd om het uit te proberen. Eén jaar na ingangsdatum van de overeenkomst kunt u besluiten of u de aansluiting op de zonnepanelen wilt behouden of deze wilt laten loskoppelen. Wanneer u wilt opzeggen, dient u dit één maand voor de einddatum (dat is een jaar na de ingangsdatum) zelf te doen. Zegt u niet op, dan loopt de overeenkomst voor de resterende jaren automatisch door.
Dat doet de door ons geselecteerde zonnepanelenleverancier. In een aantal gevallen moeten er onderdelen in uw meterkast vervangen worden om het systeem goed en veilig aan te kunnen sluiten. In dat geval schakelt de leverancier hier aannemers voor in om dit in orde te maken. Het kan zijn dat de aansluiting daarom niet in een keer kan worden gedaan. De leverancier of aannemer plant hiervoor een vervolgafspraak met u in. Dit kan iets langer duren.
Nee, de werkzaamheden vinden voornamelijk buiten uw woning plaats, op het dak. Alleen voor het plaatsen van de omvormer en de aansluiting op de meterkast moet de installateur binnen werken. De kabel die de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer leidt, wordt door het dak of de muur gevoerd.
Zet zonne-energie omin bruikbare elektriciteit voor uw stopcontact. De omvormer wordt zoveel mogelijk op zolder geplaatst. Indien dit niet mogelijk is in uw woning wordt een plaats in de buurt van de meterkast gekozen. De meeste omvormers zijn zeer stil. Soms zit er in de omvormer een ventilator, die geluid maakt bij het koelen. Aangezien de omvormer alleen overdag werkt, heeft u hier ’s nachts geen last van. Voor dit project is gekozen voor een zeer stille omvormer zonder ventilator.
Ja, u hoeft niet van energieleverancier te wisselen.
U kunt zelf kiezen of u na oplevering direct aan uw energieleverancier doorgeeft dat u zonnepanelen heeft en direct wilt besparen. U kunt er dan voor kiezen om uw maandlasten hierop aan te passen. De leverancier geeft aan de netbeheerder van uw wijk door dat er zonnepanelen zijn geplaatst.
Wij geven aan www.energieleveren.nl door dat u zonnepanelen heeft. Hier wordt geregistreerd dat stroom die u niet gebruikt wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet.
Op de omvormer zit een display waarop u de prestaties van de installatie kunt aflezen. U ziet onder meer hoeveel de panelen dagelijks opbrengen en hoeveel de panelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt op afstand continu gemeten en gecontroleerd door een automatisch monitoringsysteem. Indien het systeem merkt dat uw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar de installateur. Deze neemt vervolgens contact met u op voor een servicebezoek.
U hoeft zelf niets te doen. Al het onderhoud wordt door de installateur gedaan. Als een paneel niet goed werkt, dan wordt dit op afstand gesignaleerd en zal via “De Alliantie” het verzoek voor herstel bij de installateur gelegd.